عطیه رزازی، رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی قزوین گفت: در ماه رمضان با توجه به کاهش فعالیت بدنی نیاز بدن به دریافت کالری نسبت به روزهای عادی 20 درصد کاهش مییابد.
وی اظهار کرد: در ماه رمضان میزان استراحت و خواب افراد افزایش و در مقابل فعالیت بدنی کاهش مییابد در نتیجه میزان کالری مورد نیاز بدن نیز تا 20 درصد کاهش مییابد؛ به عنوان مثال اگر فرد در روز در شرایط عادی به دو هزار کیلوکالری نیاز دارد در ماه رمضان این میزان به 1600 کالری کاهش پیدا میکند.
رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قزوین تصریح کرد: میزان کالری دریافتی مورد نیاز باید به درستی بین وعده های سحر و افطار و میان وعده، تقسیم شود؛ این در حالی است که اغلب افراد به خاطر گرسنگی و اُفت قندی که در طی روز پیدا میکنند به اشتباه معمولا در وعده های سحری و افطاری کالری بیش از حد نیاز بدن دریافت میکنند.
وی در خصوص ارتباط روزه داری و تقویت سیستم ایمنی بیان کرد: روزه داری می تواند موجب كاهش پاسخ های التهابی و تقویت سیستم ایمنی بدن شود، همچنین فعالیت های سلولهای دفاعی بدن و ترشح ایمنو گلوبولین های مخاطی که از عوامل ایمنی بدن هستند در طی روزه داری بیشتر می شود. و در مجموع، روزه داری صحیح و رعایت رژیم غذایی مناسب در وعده های سحر و افطار در تقویت سیستم ایمنی بدن موثر است.
این کارشناس تاکید کرد: با توجه به اینکه در این فصل فاصله بین افطار و شام کوتاه است، پیشنهاد میشود که این دو وعده در کنار هم به صورت سبک استفاده شود و در ساعات پایانی شب از میوهها، نوشیدنی های طبیعی بدون قند اضافه و تنقلات مفید مانند مغزها (پسته، بادام ، گردو و...گیاهی) مصرف شود، استفاده از مواد غذایی سنگین و پرحجم در وعده شام باعث ایجاد ورم معده و سوزش سر دل میشود.
رزازی خاطر نشان کرد: روزه داران در وعده افطار خود ابتدای باید از شیر، آب گرم یا چای کمرنگ به همراه خرما مصرف کنند و بعد از آن نان و پنیر به همراه گردو یا سبزی بخورند و به همین مقدار بسنده کنند، همچنین برای وعده شام که بهتر است فاصله زمانی کمی با افطار داشته باشد باید از مواد غذایی مانند یک کاسه حلیم، آش کم حبوبات و پُرسبزی و غذاهای سبکی که با نان خورده میشوند، استفاده کنند.
وی یادآور شد: استفاده از برنج به همراه خورشت با تیکههای گوشت بهتر است که در وعده سحری استفاده شود و وعده سحری باید مانند ناهار باشد، همچنین برای تامین آب موردنیاز بدن در وعده سحر بهتر است از ماست و سالاد استفاده شود.
بنا به اظهار رزازی: استفاده از میوهها در ماه رمضان از اهمیت بالایی برخوردار است و در وعده سحر و افطار باید دو تا چهار واحد میوه استفاده شود؛ همچنین برای رفع عطش بهتر است از سبزی خوردن، کاهو و سالاد میوه استفاده کرد؛ زیرا این مواد آب مورد نیاز بدن را تامین و به حفظ تعادل بدن کمک میکنند، برای رفع عطش همچنین میتوان از آّب لیموترش تازه به همراه آب و کمی شکر به صورت شربت و از نوشیدنی خاکشیر در وعده های سحر و افطار استفاده کرد.
این کارشناس گفت: در این ماه توصیه میشود که از غذاهای سرخکردنی و چربی استفاده نشود؛ زیرا مواد غذایی پرچرب باعث افزایش ترشح اسید معده و ایجاد رفلاکس میشود، اگر در وعده افطار از موادغذایی چرب استفاده کنیم زمان زیادی برای خارج شدن آنها از معده نیاز است بنابر این احساس سیری طولانی مدت به فرد دست میدهد و دیگر فرد تمایل به خوردن میوه و سبزیجات ندارد.
رزازی بیان کرد: پیشنهاد میشود به جای غذاهای سرخ کردنی، غذاها به صورت آب پز استفاده شود، همچنین استفاده از کباب ها از جمله برگ، جوجه و کوبیده باعث ایجاد عطش میشود و باید مصرف آن را به حداقل برسانیم. استفاده مکرر از چای پررنگ نیز باعث دفع بیشتر آب بدن و در نتیجه ایجاد عطش میشود.
وی خاطرنشان کرد: استفاده مواد قندی مانند خرما و فرنی در وعده افطار مشکلی ندارد، اما در وعده سحر استفاده زیاد از مواد قندی باعث آزاد شدن انسولین و اُفت قند در طی روز میشود در این میان بهتر است از لبنیات مانند شیر و ماست کم چرب استفاده کنیم؛ زیرا قند موجود در این مواد در طی روز به مرور آزاد میشود.